Hoppa till innehåll
Publisert 16. mars 2024 | Sist oppdatert 24. juni 2024

Rental group har ingått exklusiva avtal med stora tillverkare av nollutsläppsmaskiner

Rental Group har under lång tid arbetat med flera tillverkare i syfte att säkra framtida leveranser av en nödvändig volym av nollutsläppsmaskiner. År 2025 ska 50 procent av uthyrningskoncernens investeringar vara i nollutsläppslösningar. Nu har koncernen ingått exklusiva avtal med Sany Mining Equipment och LiuGong, två av världens ledande och mest innovativa tillverkare av elektriska anläggningsmaskiner.

Avtalen är exklusivt utformade för den nordiska marknaden – och kan enligt företaget bidra till att sänka priset på elektriska maskiner på den skandinaviska maskinuthyrningsmarknaden. Erik Sollerud, CEO för Rental Group, säger att företaget har gjort ett grundligt arbete, i nära dialog med representanter från några av deras nyckelkunder, för att säkerställa att utrustningen håller hög kvalitet – och de är imponerade av maskinernas egenskaper och funktionalitet.
– Redan från sommaren 2023 kommer vi att kunna erbjuda nya modeller av elektriska maskiner. Här vill jag t.ex. lyfta fram 20-tons hjullastare med skandinavisk specifikation och en batterikapacitet som inte finns i Norden idag. Vi pratar om maskiner med en arbetstid på upp till 12 timmar. Under andra halvåret 2023 kommer vi även att ta in ett stort antal elektriska Truckar i 50-65 tonsklassen. Under urvalsprocessen har vi lagt stor vikt vid säkerhetsaspekten då vi har bedömt de olika tillverkarna, och vi har endast valt leverantörer som använder batterier från CATL, världens största tillverkare och ledande inom batteriteknik, säger Sollerud.
Rental Group arbetar målmedvetet för att i framtiden kunna erbjuda helelektriska lösningar inom alla produktgrupper. Parallellt pågår även ett arbete med att ta fram lösningar för laddning och laddningsinfrastruktur.
– Vi har anställt ett särskilt team som enbart arbetar med detta, och tillsammans med våra leverantörer kan vi erbjuda fullgoda helhetslösningar. Jag vågar påstå att vi nu tar alla delar av nollutsläppslösningarna till en ny nivå. Vi tittar också på de möjligheter vi har framför oss inom avancerad teknik och autonoma maskiner – det råder inget tvivel om att våra nya leverantörer också ligger långt framme i denna utveckling, framhåller Sollerud.

Verksamhetschefen för Rental Group Machine, Pål Brandvold, deltog också som representant för företaget vid besök på fabriker och i de möten där avtal ingicks med tillverkarna. Han berättar att det var imponerande att se maskinerna i full drift på en stor gruvanläggning.
– Vi pratar om elektriska maskiner som arbetar på exakt samma sätt som konventionell utrustning. Jag tror att övergången från fossila bränslen till nollutsläpp kommer att ske snabbare än vad många har trott. En minskning av klimatutsläppen är naturligtvis en viktig aspekt av detta, men det innebär också att tillverkarna blir mindre beroende av underleverantörer av motorer och drivlinor, då det blir allt färre leverantörer inom detta segment. Vi fokuserar nu stort på nollutsläpp och vi ser fram emot att mer ingående få presentera vårt framtida marknadserbjudande, avslutar Brandvold.
Rental Group kommer i sommar att bjuda in entreprenörer och byggherrar inom bygg- och anläggningsbranschen till lanseringseventet Electric Heavy Machine – där företaget kommer att presentera nya elektriska entreprenadmaskiner och nyheter inom nollutsläppslösningar.